hlavička
Kdy je otevřeno?
Pondělí od 10:30 do 15:00
Úterý od 10:30 do 15:00
Středa od 10:30 do 15:00
Čtvrtek od 10:30 do 15:00
Pátek od 10:30 do 15:00
Sobota ZAVŘENO
Neděle ZAVŘENO
Nyní je ZAVŘENO
Rychlý kontakt

Jiří a Veronika Šrámkovi

Loučka 27

756 44

Podnikatel je registrován v živnostenském rejstříku.

ičo: 73049034

 

STEAK HOUSE

e-mail:  steak.house@email.cz


  • 605 54 54 90
  • 734 653 577
Okolí a zajímavosti k výletům
Odběr novinek
Domů > O steaku > O steaku

O steaku


Steak je plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu masa, obvykle hovězího nebo obecně červeného. Steaky se obvykle upravují grilováním nebo pečením na pánvi. Protože se připravují rychle, s použitím suchého tepla a podávají se v celku, jsou použity vždy nejlepší části zvířete.

Restaurace, které se specializují na přípravu tohoto pokrmu jsou známé jako steakhouses. K takové typické steakové večeři se pak obvykle podávají jako příloha nejčastěji brambory, ale někdy také rýže, těstoviny či fazole a také se někdy přidává zeleninová obloha. Ke konzumaci steaků jsou určeny speciální masivnější příbory s ostřejším nožem.

 

Typy hovězích steaků
Steak na grilu
Filet mignon – Malý kousek pravé svíčkové.
Flank steak – Steak ze spodní strany zvířete. Není tak šťavnatý jako steaky z žeber nebo zad.
Flat iron steak – Z lopatky.
T-bone steak a porterhouse – jemné maso ze zad zvířete s kostí tvaru písmene T.

 

Stupně propečení
Množství času a stupeň propečení steaku závisí na osobní chuti. Čím kratší dobu je steak připravován, tím šťavnatější, jemnější a krvavější je maso. Delší doba přípravy na druhou stranu znamená menší obavy z případných chorob. Časem se vyvinula slovní zásoba, popisují přesný stupeň propečení steaku. Následující termíny jsou od nejméně pečeného po nejvíce pečený:
Raw (syrový) – nepečený. Kromě speciálních pokrmů, jako je např. tatarský biftek, se steaky takto nepodávají.
Blue rare nebo very rare (velmi jemně propečený) – jenom krátce ošhlehnout nad plamenem. Zvenku je opečen, avšak vevnitř zůstává krvavý.
Rare (jemně propečený, teplota středu 52 °C) – Z vnějšku je již tmavě-hnědý a vnitřek se také začíná zabarvovat, avšak je stále rudý.
Medium rare (středně propečený, teplota středu 55 °C) – Z vnějšku je tmavě-hnědý, střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedo-hnědé poblíž povrchu. Pokud zákazník neřekne jinak, budou mu takto připraveny steaky v dobrých steakhousech.
Medium (teplota středu 60 °C) – Úplný střed je stále růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečen do šedo-hnědé barvy.
Medium well, (Medium well) done (teplota středu 65 °C) - Maso už je téměř celé hnědé, pouze s náznaky růžové. Šťavnatost se již vytrácí.
Well done (teplota středu 71 °C) – Maso je již zcela propečeno skrz naskrz. Šťavnatost a jemnost masa se v větší části vytratila a maso vypadá suše a gumově.

Většina lidí si dává svoje steaky připravit někde mezi medium rare a medium well. Steakoví gurmáni si však raději dopřejí pouze jemně propečený, šťavnatý steak.

 


 

 

 

 

 

   

Komentáře k článku

Odeslat vzkaz
3+2 =

Copyright © 2011 AV | Mapa webu | Doporučujeme: www stránky zdarma www stránky | administrace webu